Lahden Rudolf Steiner -päiväkodin vanhempainyhdistys perustettiin 2009, kun Lahden kaupunki ei enää katsonut aiheelliseksi pitää päiväkotirakennuksesta huolta. Nyt vanhempainyhdistys omistaa kauniin puurakennuksen, kunnostaa sitä ja vaalii sen kuntoa. Talkoilla, yhdessä tekemällä ja varoja keräämällä. Tervetuloa kurkistamaan päiväkotimme arkeen, talkoisiin ja historiaan!

torstai 16. elokuuta 2012

Yes we can!

Ensi viikon torstaina on ensimmäinen vanhempainilta. Siellä sitten meitä vanhempia infotaan tarhan arjesta jne. Myös vanhempainyhdistys infoaa vanhempia vanhempien roolista. Vanhempainyhdistyshän omistaa tarhan rakennuksen ja meidän vastuihin kuuluvat tilojen lisäksi myös roskiskatos, pihan aita (noin 155 m), portit ja kaikkien direktiivien ja säädösten täyttäminen.

Kesällä itse kukin tunsi suurta huonoaomaatuntoa, ettei ole tehnyt mitään. Itsekin aloin ensimmäiseksi perustelemaan miksei olla keretty, kun jonkun toisen vanhemman näin. Noloa.

Sitten onkin saatu ihan kivasti kaikkea aikaan. Lähinnä nakkilistan ulkopuolelta, mutta juttuja, jotka nekin piti hoitaa. Onneksi Outilla välähti ja soitti kaivuri-Tonille. Pihaa ei olisi lapiolla saatu niin hienoksi. Eikä voimia muuhun olisi sitten jäänytkään. Leikkimökit on hienona ja rakennuskin jo lähes kokonaan maalattu.

Koska tarha on osa myös Steiner-koulua ja meidän tulee nostaa katseemme myös pidemmälle horisonttiin eikä keskittyä vain omaan aikajanaamme, on oltava suunnitelmia ja niitä pitää toteuttaa. Se tarkoittaa yhteistyötä koulunkin kanssa. Esiopetuksen ja päivähoidon kehittämistä. Niin, ettei tarvitsisi ensi vuonna myydä ei-oota. Meidän tulee vastata huutoon. Tarjota lisää sitä mitä ihmiset lapsilleen haluavat. Sitä mitä mekin olemme halunneet. Olkoon se sitten vaikka ihan halaa puuta -meininkiä, mutta äiväkodin tulee olla olemassa – myös lastenlapsillemme.

Kuten taas on nähty, kun useampi osallistuu enemmän saadaan aikaan. Ja kun uskalletaan kysyä, niin muutkin haluavat auttaa. Muutkin ymmärtävät tämän hienouden. Talkoisiin voi pyytää ja pitäisikin pyytää enemmän mummeja ja pappoja, kummeja ja entisiä tarhalaisia. Tosin monestihan he ovat samoja henkilöitä. Kummit entisiä tarhalaisia, mummit ja papat entisiä tarhan vanhempia. Ja siinäpä se: Ympäri käydään ja yhteen tullaan.

Vanhempainyhdistyksen hallituksen naisjaos on päättänyt, että selvitämme EU-tukia rakennuksen korjausta ja remontointia ajatellen, alamme soitella sponsseja (meille käy lavakehikot hyötykasvimaata varten tai ihan vain lavat, maalit sisätilojen freessaukseen, raha työn teettämiseen, villasukat varasukkaosastolle…). Aivan kuten jossain Argentiinassakin päiväkoteja sponssataan. Tai tervehenkisiä urheilijoita, eikä aina niin hyvällä menestyksellä.

Kaikilla on ajasta pulaa, mutta jos tämän tarhan valitsee mitää vähän osallistuakin. Koska siksihän tämän moni valitsee, että tilat ovat sellaiset kuin ovat, piha niin iso kuin on, keittiössä oma kokki, ruoka pitkälti luomua, toiminta sitä mitä se on. Vapaus tuo vastuuta ja velvoittaa.

Mutta talkoissahan on aina ollut hauskaa. Niin lapsilla kuin aikuisillakin. Miksei olisi? Tervetuloa! Jokaisen panos on tärkeä.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Jos haluat tehdä lahjoituksen, niin tilinumeromme Handelsbankenissa on: FI4531311000567234

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti